Restauracje i bary

Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii, ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju łączy w sobie wpływy niemieckie, włoskie, francuskie, czeskie i węgierskie.

 

Większość austriackich dań nosi austriackie nazwy - poniżej przykłady regionalnych przysmaków:

Backhendl - Austriacy uwielbiają kurczaki krojone w kawałki, panierowane w bułce tartej i jajku, a na koniec idealnie wysmażane. Do tego sałata roszponka lub sałata mieszana z sałatką ziemniaczaną, prażone pestki dyni, ocet balsamiczny, oliwa i olej z pestek dyni. Doskonała sałatka prosto ze Styrii.

 

Erdäpfel - Pierwsze ziemniaki przybyły do Wiednia w 1588 roku i opanowały austriacką kuchnię: od puree, przez knedle, placki ziemniaczane, aż po słynną sałatkę ziemniaczaną.

Krapfen - Dawniej pączki piekło się jedynie w ostatki. Dziś kupić je można wszędzie – koniecznie z dżemem morelowym.

Frankfurter - Wiedeńska kiełbaska obecna wszędzie: od Wurstlstandów (budek z kiełbaskami) po karty dań najlepszych hoteli (Cafe Sacher).

Guglhupf - Babka, czyli matka wszystkich ciast. Nieodłączny dodatek do kawy, np. Wiener

 

Melange. oraz Wiener Melange - Melanż wiedeński to kawa złożona z 3 składników, dodanych do siebie w tych samych proporcjach: lekko przedłużona mokka, gorące mleko i spienione mleko. Melange może przypominać cappuccino, różnic między tymi dwoma jest jednak wiele: do cappuccino używa się mocniejszej mokki i jedynie spienionego mleka, którego w Melange jest dużo więcej.

Grammelschmalz - Zdziwi się, kto myślał, że tylko Polacy zajadają się smalcem ze skwarkami. Austriacy też go uwielbiają!

Kaiserschmarren - Jeden z najsłynniejszych deserów kojarzonych z Wiedniem. Jego historia sięga czasów Cesarstwa Austrowęgierskiego, a potrawa ta była przysmakiem cesarza Franciszka Józefa. Kaiserschmarren to lekkie, puszyste kawałki naleśników (lub, jak kto woli omletów), podawane z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem. Deser może być serwowany z innymi konfiturami, naleśniczki mogą być dodatkowo karmelizowane i doprawione rodzynkami.

Knödel - Flagowa potrawa Górnej Austrii – na słodko z morelami, jako danie główne z mięsem lub jako dodatek do zupy.

Lungenbraten - Znającym język niemiecki, może niesłusznie kojarzyć się z płucami. Chodzi

tu jednak o najlepszą część wołowiny, czyli filet. W dodatku pięknie opiekany.

Nockerln - Austriacko-węgiersko-czeski odpowiednich włoskich gnocchi, czyli kluski ziemniaczano-serowe, wypełnione na słodko lub mięsem, serem czy warzywami.

Paradeiser - Czyli rajskie jabłka. Inaczej… pomidory.

Apfelstrudel - Kawałki jabłek przyprawione cynamonem i rodzynkami, zawinięte w cieniutkie płatki ciasta. Nie mylić z szarlotką ani ciastem francuskim.

Powidl - Powidła śliwkowe.

Rostbraten - Plaster wołowiny serwowany na setki sposobów. Najpopularniejszy, to ten z cebulą.

Tafelspitz - Kawałki wołowiny o najwyższej jakości, gotowane w specjalnym wywarze warzywnym. Podawane z gotowanymi warzywami, sosem szczypiorkowym i chrzanem z jabłkami.

Tiroler Gröstl -Resztki pieczeni, cebuli i ziemniaków zapiekane z majerankiem. Prawdziwy tyrolski przysmak.

Wiener Schnitzel - Cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki.

Topfengolatschen - Tradycyjny wypiek kuchni alpejskiej – słodkie kieszonki wypełnione serem.

Vanillekipferl - Kruche półksiężyce o intensywnym aromacie waniliowym. Ciasteczka te je się jedynie w czasie adwentu.

Zirbenschnaps - Schnaps produkowany z szyszek sosny limby, która rośnie tylko w regionach położonych powyżej 1500m n.p.m. Destylat produkuje się z czerwonych, niedojrzałych szyszek, które wydzielają sok i nie obrosły jeszcze w korę.

 

 

 

 

Źródło:

www.austria.info/pl

http://pl.wikipedia.org/

 


Dla pracodawców





Skontaktujemy się z Tobą
telefonicznie w ciągu 24h!





euro-punkt.pl on Facebook